TMOment met Monique Wertheym en Nabila Harboul

TMOment website - Marrakesh

Giving back: onze actie voor herstel na de aardbeving in Marrakesh

Monique: “In het najaar van 2023 werd het zuiden van Marokko getroffen door een verwoestende aardbeving. Marrakesh werd ook geraakt. De impact op de stad en haar inwoners was enorm. Ook voor de fabrieken die wij vanuit school jaarlijks bezoeken tijdens onze studiereizen. Mensen die wij kenden, hele families, raakten dakloos, gewond of overleden. De tragedie trof ons diep. Na zoveel jaren altijd gastvrij te zijn ontvangen, de warmte van de mensen en de tijd die zij in onze studenten investeren, brachten mij op het idee om iets terug te doen. Ik heb daarbij de hulp van Nabila Harboul ingeschakeld. Nabila verzorgt al sinds heel lange tijd onze studiereizen en extra-curriculaire reizen naar o.a. Marokko vanuit haar bedrijf FP Academy.

Het begin van de actie

Nabila: “Het idee om een ‘Giving back’-actie op te zetten, kwam van Monique. Voor de uitvoering riep ze mijn hulp in. Vanuit mijn netwerk, de business en kennis van het land kon ik de lijntjes uitzetten en contacten leggen zodat we zeker wisten dat de ingezamelde donaties op de gewenste bestemming kwamen. We hebben gekozen voor de fabriek Souvetmaille die we tijdens onze studiekreizen bezoeken. Souvetmaille is een producent van voornamelijk knitwear, waar veel vrouwen werken. Dat was een wens van Monique.”

Monique: “Ik besloot een GoFundMe-campagne op te tuigen met de medewerking van de communicatie-afdeling van TMO. Het geld dat we hebben opgehaald, is gedoneerd aan twee vrouwen die bij Souvetmaille werken. Deze vrouwen werden direct getroffen door de aardbeving. De partner van een van de twee raakte gewond en verloor zijn been, terwijl de andere vrouw veel financiële schade leed Nabila speelde een cruciale rol. Ze hielp niet alleen bij het zoeken naar een goed doel, maar selecteerde ook samen met de directeur van Souvetmaille de twee vrouwen die onze steun het hardst nodig hadden. Door de ramp werden ze namelijk ook enige kostwinner. Tijdens een TMO-studiereis naar Marokko in juni is het ingezamelde bedrag persoonlijk aan de vrouwen overhandigd.”

Samenwerken en teruggeven

Monique: “Onze studenten ervaren tijdens de studiereizen naar Marokko steeds weer de immense gastvrijheid van de fabrieken en hun personeel. We hopen dat onze actie niet alleen bijdraagt aan het herstel van de slachtoffers, maar ook onze studenten inspireert om zelf dergelijke initiatieven te nemen. Bij TMO leren we studenten het belang van het opbouwen van een internationaal netwerk. De menselijke kant is daarbij nét zo belangrijk; dus dat je niet alleen dingen komt halen, maar ook iets bréngt. Marokko is hier een prachtig voorbeeld van. Onze studiereis is niet zomaar een uitje waar we fashionfabrieken bezoeken; het gaat ook over persoonlijke ontwikkeling, een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma van TMO.”

Nabila: ”Kan ik beamen! Ik ervaar datzelfde iedere dag met mijn bedrijf FP Academy. We organiseren sectorspecifieke studiereizen naar verschillende landen. Hiermee willen we studenten verbinden met hun toekomstige collega’s en partners binnen het nationaal en internationale werkveld. Hiervoor hebben wij een solide netwerk nodig. In de verschillende zijn bij bedrijven en fabrieken mooie vriendschappen opgebouwd, dit gaat niet vanzelf. Als je gaat samenwerken met een land, is het belangrijk om te investeren in de relatie en je te verdiepen in de lokale (zakelijke) cultuur. Op deze manier kun je iets terugdoen wanneer dat nodig is. Door middel van de actie hopen we niet alleen een verschil te maken voor de getroffen vrouwen en hun families, maar ook een blijvende impact te hebben op de studenten en hun kijk op internationale samenwerking en het opbouwen van warm-zakelijke relaties.”

Namens de twee vrouwen een hele speciale dank aan Monique als initiator van deze actie en nog meer dank aan de donateurs. DANK DANK DANK!

Meer TMOment? Lees hier het TMOment met Kelly Visser over haar Master Global Sustainable Business Management.

Brochure
Open dag
Proefstuderen