Na haar mbo-opleiding Productie Fashion wist ze niet precies wat ze wilde gaan doen. Ze probeerde verschillende hbo-instellingen en ging last-minute naar de laatste open dag van TMO. Dat was het moment waarop ze wist welke studie ze wilde gaan volgen: Fashion Business op TMO.
Vertel eens wie je bent en wat op dit moment doet
“Ik ben Sippien Niessink en ik werk als storemanager in de winkel van parfummerk Fugazzi Fragrances, waar mijn broer eigenaar van is.
Wat heb je direct na je afstuderen gaan doen?
Eigenlijk was ik na mijn afstuderen op zoek naar werk, toen mijn broer met het idee kwam om zijn eerste winkel te openen in Amsterdam. Hij wilde heel graag dat ik de winkel voor hem zou gaan runnen.
Hoe bijzonder is het dat je met je broer samenwerkt?
Het is vooral heel leuk! We komen uit een echte ondernemersfamilie. Mijn opa heeft een textielbedrijf gehad, mijn vader is toeleverancier van de kappersbranche en mijn moeder is de enige die echt in de textiel zit met een tweedehands kledingwinkel. Mijn broer is echt de creatieveling van ons tweeën en ook een echte ondernemer. Zelf ben ik meer van de structuur en hou niet van zomaar in het diepe springen zoals de rest wel doet. Wel ben ik vanaf de start betrokken geweest bij het bedrijf van mijn broer vijf jaar geleden. In het begin hebben we met de hele familie staan bottelen en toen een beurs na de coronajaren opeens wél doorging, ben ik met hem meegegaan ter ondersteuning. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken om ja te zeggen op zijn vraag of ik zijn winkel wilde gaan doen.
Welke raakvlakken hebben mode en parfumerie met elkaar?
Ik denk dat parfum wel steeds meer een modeartikel wordt. Mensen willen voor elke gelegenheid een andere geur. Met parfum kun je persoonlijk ook net zo’n statement maken als met de kleren die je draagt. Mode en geur vullen elkaar aan. Ik kan me voorstellen dat je bij het dragen van luchtige en kleurige zomerkleding eerder kiest voor een parfum met frisse geurnoten terwijl het in de winter wel allemaal wat zwaarder en intenser mag zijn.
Heb je ook stage gelopen in de parfumerie?
Nee, dat helemaal niet en dat zou ik ook niet doen. Mijn stage heb ik gedaan bij Goldbergh, een luxe dames skikleding merk, waar ik de e-commerce voor heb gedaan.
Welke taken heb je?
Ik ben verantwoordelijk voor alles wat er in de winkel gebeurt. Dat betekent voorraadbeheer, zorgen dat de winkel er goed uitziet maar ook meedenkenken over bijvoorbeeld assortimentsuitbreidingen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Inmiddels heb ik al vier medewerkers aangenomen. Ik voel mezelf geen ‘baas’. Ik vind het juist prettig om samen te werken in een team waarin iedereen zijn of haar input geeft om samen te werken aan een nóg betere merkbeleving. Verder ben ik bezig met de toekomst van de winkels. De ambitie van mijn broer is om over vijf jaar vijftig winkels wereldwijd te openen. Mijn taak is het om te onderzoeken op welke plekken we dat het beste kunnen doen.
Wat heb je op TMO geleerd waar je iets aan hebt in de praktijk?
De financiële vakken heb ik altijd zeer gewaardeerd. Daarnaast vond ik de marketinglessen heel leuk en daar pas ik zeker ook dingen van toe. Zo hebben we onlangs vanille ijsjes uitgedeeld bij de lancering van onze nieuwe vanillegeur. Van de hr-lessen van Farida Breukelman heb ik nu veel profijt. Ik heb hier bijvoorbeeld van geleerd dat je mensen op een leuke manier extra kunt belonen. Dat doe ik nu bijvoorbeeld met een soort geurbingokaart waar mijn teamleden telkens een geur die ze hebben verkocht op af kunnen strepen en hiermee dan extra kunnen verdienen. Dat maakt het voor iedereen leuk.
Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Het wonen in Doorn heb ik als heel positief ervaren. Ik woonde in een huis met twee andere meiden en wij hielden wel van een feestje. Helaas brak tijdens mijn studie de coronapandemie uit waardoor zowat iedereen uit Doorn verdween en ik weer thuis ben gaan wonen. Daarna heb ik geen nieuwe mensen meer leren kennen en dat is wel jammer. Wel heb ik er een stel vriendinnen ontmoet waarmee ik nog steeds contact heb. Eén heel goede vriendin heb ik er sowieso aan overgehouden.
In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Niet echt fysiek meer. Wel kreeg ik op het Linda Meiden event toevallig een brochure onder ogen waar op de achterflap heel groot TMO stond en kwam ik daar een influencer tegen die ook TMO had gedaan. Dat schept meteen een band.
Verder heb ik onlangs Farida een bloemetje gestuurd omdat ze stopte bij TMO. Farida hielp alle studenten altijd overal mee; ze was voor mij echt het hart van TMO!
Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Na mijn mbo-opleiding wilde ik graag doorstuderen, maar ik wist niet goed wat precies. Ik ben gaan kijken bij het AMFI, die mijn broer heeft gedaan, maar daar ben ik niet creatief genoeg voor. Technische textiel, de opleiding die mijn vader ooit deed, leek me wel leuk. Vervolgens kwam een kennis met de suggestie om eens bij TMO te gaan kijken. Ik zag daar eigenlijk tegenop omdat het een privéschool is en ik dacht dat ik dat nooit zou kunnen betalen. Samen met mijn vader ben ik uiteindelijk naar de allerlaatste open dag gegaan, waar bleek dat er nog tien plekken over waren voor dat schooljaar. De gestructureerdheid en de betrokkenheid van iedereen op die dag spraken met enorm aan. De open dag was heel duidelijk uitgestippeld met een goed programma. Die open dag heeft me echt over de streep getrokken en mijn vader heeft me het laatste zetje gegeven. Het is wel grappig dat er maar drie textielscholen in Nederland zijn en die hebben we nu allemaal in de familie doorlopen.
Wat zou jij doen als je nu 16 was en een keuze zou moeten maken voor een vervolgopleiding?
Neem eerst een tussenjaar! En ga daarna een hbo-studie doen. Zelf heb ik TMO als een leuke en fijne school ervaren waar iedereen goed met elkaar omgaat; zowel docenten en ondersteunend personeel, als studenten.”
Meer verhalen lezen van TMO-alumni? Je leest ze hier!